Den onda människonaturen som den framställs i massmedia

Jag läser ibland inlägg på sociala nätverk som säger att människor är onda och det är därför världen tycks se ut som den gör. En del ger upp i frustration inför den aldrig sinande strömmen av negativa nyheter i massmedia och blir apatiska, vi måste ju vara onda; hur kan annars världen se ut som den gör?

Närhelst jag hör någon propagera för detta synsätt så tänker jag på människorna omkring mig. Jag föreställer mig själv omgiven av människor som jag känner personligen och inte bara är ytligt bekant med. För om jag räknar upp personerna jag känner vid namn och har pratat avslappnat med och som känner mig på samma sätt så når jag snart fram till en fråga:

Hur kommer det sig att de flesta jag känner inte verkar ha en ond och självisk människonatur som det genomgående framställs i massmedia?

För jag känner inte alls igen mig. Visst har jag känt min beskärda del av negativa och elaka människor i livet, men det är inte tillnärmelsevis så många att jag känner igen mig på det sättet det framställs i massmedia.

Min tro är att människonaturen är företrädesvis god, men att det finns en klick människoliknande varelser ibland oss som känner mycket lite empati med andra människor och snarare lever likt rovdjur ibland oss. Dessa människor brukar vi ofta kalla för sociopater och psykopater och gemensamt för dem är att de saknar den fundamentala koppling till människonaturen vi alla har och vilket gör oss till människor. En normal människa känner sig ledsen när de ser en annan varelse lida, en normal människa vill hjälpa till när någon är i nöd, och en normal människa försöker förbättra sådant de rår på i den mån de kan.

Men människor är inte bara osjälviska eller enbart själviska till sin natur. Människor är inte heller onda till sin natur, men vi är inte heller alla vänliga.

Människor är inte figurer i en Disney-film, men vi är inte heller enbart självupptagna, narcissister och materialister vilket människor ofta framställs vara i nyheter, serier och tv.

free-your-mind

Vi människor är inte robotar, vi är varelser med känslor och upplevelser vilka sammantaget skapar det som kallas den mänskliga naturen.

Jag förstår varför många människor blir överväldigade när de tittar på TV där världen förminskas och förenklas till kategorier som ekonomi, terror, krig, vinst, svält, nedskärningar och all möjlig negativism vi överhuvudtaget kan bli översköljda med. Nyhetschefer brukar hävda att de bara rapporterar nyheter och inte bestämmer vad som visas, eller att människor i själva verket bara är intresserad av dessa nyheter och det är av denna anledning som nyhetsflödet ser ut som det gör.

Men det är också ett faktum att en känslosam och levande människa som hela tiden blir översköljd av negativa upplevelser och historier, till slut kommer att bli mer och mer avtrubbad men även lättpåverkad. Ett barn som bara får höra hur uselt och hemskt allting är, blir slutligen tyst och passivt.
Tror vi på att världen är farlig och elak så blir det också paradoxalt nog lättare att ge fan i allting och bara låta skiten rämna. Via denna skeva verklighetsbild så blir människor lättare korrumperade i själen. Plötsligt lever vi inte för något annat än att äta, skita, konsumera, jobba, dö.

flammarion

Ifrågasätt

Det är mycket lätt att hitta tillbaka till verkligheten och insikten om en godare värld. Galenskapen vi lever i nu är inte mer verklig än en realitysåpa. Lösningen heter att stänga av TVn och att se sig omkring bland vännerna och börja ifrågasätta propaganda. Fundera på vad det är som sägs och följ tråden tillbaka till ursprunget och se vem det är som vinner på att det ser ut som det gör.

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Du kanske också är intresserad av...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...