Varför är vi så rädda för clownen?

tim_curryFör somliga är clownen en rolig figur som lockar till skratt genom sina lustiga upptåg och slapstick-komedi. Men för andra innebär clownen en blandning av fascination och t.o.m. rädsla. Hur kommer detta sig?

Clownens ursprung i en form eller annan går hela vägen tillbaka till runt 2400 f.Kr. i Egypten. Lustigt utklädda och bondaktiga figurer fanns även med under teaterframträdanden i det antika Grekland. Under medeltiden fick clownen en annan form i den satiriska och gycklande narren som uppträdde inför hovet och kungen. Det sägs att så länge narren fick kungen att skratta kom han undan med sin satir, men om hans framträdande inte lockade till skratt så kunde narren förlora halsen eller nå ett ännu värre öde beroende på kungens humör.

Den moderna clownen sägs allmänt ha sitt ursprung tillsammans med Grimaldi som var en melankolisk harlekinsk figur i London: vars far var en tyrann, och som förlorat sin hustru i barnsäng och sin egen son till alkoholen vid endast 31 år. Det är inte svårt att förstå hur Grimaldi kommit att symbolisera clownens dubbelsidiga natur, med den leende påmålade masken över det bittra verkliga ansiktet.

grimaldi

En del av vår fascination kan kanske förklaras av clownens förmåga att bryta mot våra normer och konventioner. Andrew Stott, professor i engelska och specialist i clownkultur:

Clowns have always been associated with danger and fear, because they push logic up to its breaking point, they push our understanding to the limits of reason and they do this through joking but also through ridicule. [citat]

Clownens förmåga att säga och göra sådant som normala människor inte kan utföra kanske är en del av förklaringen till att vissa ser på clownen med misstänksamhet. Och kanske är det just den dubbelsidiga naturen hos clownen det som gör den så skrämmande för många. Clownen yttre är en sammansättning av motsägelser och överdrifter; bestående av för stora skor, rund röd näsa, överdimensionerade högtidskläder i gälla färger som tillsammans krönts med ett gigantiskt stort påmålat leende.

Inom oss så vet vi att under clownens kläder och smink så finns det riktig person som bara skådespelar. Eller så hoppas vi på detta. För tänk om clownens galenskap egentligen inte går att skilja från människan – och den röda näsan och  kostymen är där för att maskera en verklig människas galenskap.

john-wayne-gacy

John Wayne Gacy som Pogo the Clown.

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...