Vakendrömmande – Lucid dreaming

Människor har alltid varit mycket duktiga på så kallad ”vaken-drömmande”. Ordet syftar på att man under själva sömnen upplever en dröm där du är helt eller delvis vaken och kan påverka allt i din omgivning. Du är alltså både regissör och aktör i din egen dröm och kan t ex flyga, springa med ljusets hastighet, träffa vem du vill osv.

Idag är det dock färre och färre som kan konsten att vakendrömma. Orsaken kommer dels av en naturlig rädsla för det okända men också p g a för stort psykologiserande av våra tankar och själar som får oss att avfärda allt utanför normen som något onormalt och därför också felaktigt.

Det är också få som kan vakendrömma på ett tillförlitligt och bra sätt om de samtidigt är under medicinering med lugnande eller antidepressiva medel. Något som tyvärr är mycket vanligt idag.

Konsekvensen av att avfärda våra inneboende krafter som psykologiska underligheter eller via medicin ”stänga av” denna förmåga, gör att färre och färre praktiserar vakendrömmande idag. För dem som är intresserade av att utveckla denna förmåga så är det därför viktigt att påminna sig om att inte försöka bortförklara vakendrömmande samt att känna till problematiken som uppstår i samband med de flesta mediciner för psykologiska ändamål. Tyvärr innehåller många mediciner ämnet Fluor vilket effektivt stänger av ditt tredje öga och försvårar eller omöjliggör extraordinära psykiska förmågor.

Öva Vakendrömmande

Det finns många sätt att öva vakendrömmande. Här tar vi upp ett par sätt som underlättar ditt praktiserande.

Få dina rädslor inför vakendrömmande under kontroll

Utforska dina känslor när du är vaken och ställ dig frågan om du på något sätt är rädd för att vakna i dina drömmar? Om du är rädd så innebär detta att du först måste få rädslan under kontroll innan du kan bli bra på vakendrömmande. Din egen rädsla kommer annars att hindra dig från denna fullt normala upplevelse. Ett bra sätt att bli av med rädslan är att meditera över orsakerna till rädslan och se vad som kommer fram. När du väl känner orsakerna så meditera över dessa och se vad som kommer fram. Det är som det gamla talesättet: När trollet kommer fram i Solen så spricker det ofta..

För en drömjournal

Att föra drömjournal där du skriver ner alla dina drömmar varje morgon hjälper dig också till bättre ihågkomst. En poäng med journalen är att du tränar ditt sinne till att överbrygga klyftan mellan vaket medvetande och det undermedvetna. Kommer du inte ens ihåg drömmarna så kan du självklart inte förvänta dig att kunna kontrollera dem.

Gå till sängs utvilad

Om du går till sängs utmattad så riskerar du att vakna upp på morgonen utan att komma ihåg något alls. Det beror till stor utsträckning på att din hjärna är utarbetad och hjärnvågorna befinner sig i Delta tillstånd som är förenat med djupsömn. De flesta drömmarna sker då hjärnan är under Theta-stadiet.

De olika stadierna är:

0.5 – 4Hz Delta – Djupsömn
4 – 8Hz Theta – Meditativt tillstånd, förstadiet till djupsömn.
8 – 14Hz Alpha  – Vaken men relativt avslappnad.
14 – 30Hz Beta  – Vaken och alert.

Det är svårt att försöka ”pricka rätt” om man tänker i termer om hjärnvågor när vi övar vakendrömmande. Ibland blir det t o m svårare för att det komplicerar något som egentligen är högst naturligt. Tänk på att vakendrömmande ofta händer människor helt spontant och utifrån väldigt skiftande omständigheter. Så istället för att stirra dig blind på frekvenser, tänk istället på att inte gå till sängs utmattad om du vill öva.

Ställ väckarklockan för att pricka in drömcyklerna

Undersökningar har visat att många upplever drömmarna vid ungefär samma mentala tillstånd. T ex så drömmer vi vanligtvis längst drömmar efter ca 4-6 timmars sömn. Ställ klockan så att du vaknar när din cykel är nära, stäng av klockan och börja att meditera dig till sömns igen. Obs! Den här vetenskapen är väldigt individuell så du måste experimentera för att anpassa ditt drömmande efter dina egna förutsättningar.

Drick en te-dekokt gjord på Gråbo

Växten Gråbo (Artemisa Vulgaris) är en utmärkt drömlärare. En dekokt på växten som du dricker som te innan du skall gå till sängs kan ge de mest häpnadsväckande resultat. Börja smått med att göra te på några få blomklasar och ett par blad. Drick 1 kopp te innan sängdags och för noga koll på hur det går. Observera att Gråbo är ingen leksak och används t ex inom vissa Shamanska områden,  så denna växt skall endast användas av de som är seriöst intresserade och bara av de som också förstår att allt utövande sker på eget ansvar. Notera också att Gråbo är starkt allergiframkallande samt är giftig i större mängder.

 Visualisera en dröm-symbol

Ett sätt som många använder ganska framgångsrikt är att identifiera en drömsymbol. Ta t ex för vana att kolla klockan i tid och otid.  Själva idén är att när du omedvetet gör samma procedur under en dröm så kommer vanan du har inarbetat att ”väcka dig” under drömmen.

För att kunna vakna med hjälp av denna metod så behöver du alltså först ha för vana att kontrollera klockan under dagen och samtidigt göra det då du medvetet ifrågasätter om du är vaken eller inte! Har du tur (skicklighet..) så sker samma sak under en dröm och plötsligt inser du att du drömmer och påbörjar då en vaken dröm.

Tänk på att det skall vara en vanlig klocka med visare och inte en digital då den senare är lättare att bortse från under drömmandet. En klocka med visare har också tendensen att ändra sig från gång till gång om du kontrollerar den under en dröm. Pröva!

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...