Vad behöver du för att vara lycklig?

Jag antar att det finns olika människor och att vi alla har lite olika åsikter över vad som är viktigt i livet och spelar stor roll. De flesta av oss har på olika sätt lärt sig att vi behöver en mängd olika saker och prylar omkring oss för att känna oss tillfreds med våra liv. Sakerna vi omger oss med har kommit att bli mer än bara grejer som vi använder eller som underlättar i våra liv, utan de har kommit att definiera vilka vi är.

En vacker matta eller en snygg jacka bör väl brukas eller användas för att de gläder den som använder dem, istället för att de blir till grund för hur vi känner inom oss själva. Skillnaden ligger kanske i om prylarna är oumbärliga för vår identitet – eller om de kompletterar den?

Urgrunden för vår skeva identifikation med alla saker kommer i huvudsak från en drake till media och ett samhälle som inte längre utgörs av dess medborgare utan kommit att stå lite utanför eller ovanför oss individer. De konstanta uppmaningarna och påbuden i hur människor skall leva är upphovet till våra artificiella behov och vår identifiering med prylarna omkring oss.

Ruckar vi lite på den tillsynes bergfasta idén i hur vi skall leva och istället tänker igenom detta själva, så är det mycket möjligt att vi kanske har en annan idé över vad vi vill göra och hur vi vill leva våra liv.

Men det är viktigt för mig att säga att jag inte propagerar för ett ”pryllöst samhälle” eller säger att civilisationen bara är dålig. Inte heller tycker jag att människor borde ge upp sitt sökande efter individualitet som kanske ibland kommer ur känslan det ger av att få en snygg jacka eller ett par tjusiga skor..
Det viktiga är istället att ställa sig frågan: Måste jag ha prylarna omkring mig för att känna mig komplett – eller förstår jag värdet i att leva harmoniskt och i balans med sakerna och händelserna omkring mig, för att allt jag har är delar av helheten?

Jag tror att vi kan finna mer inre lugn om vi öppnar upp oss för lite annorlunda tänkande och inte sätter så stort tilltro till den uppmaning vi fått från olika håll över hur vi måste leva.

Tänker vi istället igenom vad som verkligen är viktigt i livet så är det sannolikt inte att ha den fina bilen eller de senaste designerprylarna. Det egentliga värdet finns i att leva i skönhet och balans och att vårda relationerna vi har mellan människor, såväl som relationen vi har med jorden och allt omkring oss.

Inspiration

Det finns människor som vågat ta kliven ut ur huvudfåran och istället väljer en annan livsstil. Låt dig t ex inspireras av den här kvinnan som valt ett helt annat liv för att få vara med och se sina barn växa upp och samtidigt leva utan den stress och jäkt som kommer ur vårt vanliga sätt att tänka.

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...