Vad är drömmar?

Psykiatrikern Carl Gustav Jung menade att drömmar hjälper oss att förstå det undermedvetna. Drömmarna döljer inte våra sanna känslor, snarare är de ett fönster in i det undermedvetna. De guidar oss på vår strävan att uppnå en förståelse inför de problem vi upplever varje dag i livet.

Exakt varför vi drömmer vet vi inte. Det finns många idéer och spekulationer och är mer eller mindre underbyggda. Vetenskapen teoretiserar om att hjärnan behandlar upplevelser, skapar kopplingar från nya upplevelser till gamla minnen och sorterar upp i själva katalogen som kan kallas hjärnan. Utifrån denna syn skulle det kunna vara en annorlunda beskrivning på defragmenteringen av en hårddisk.

Präster, shamaner, profeter utgår ifrån en annorlunda verklighet. Drömmar kan vara meddelanden från Gudar. De kan vara meddelanden sända till oss både från framtiden och från det förflutna. Eller insikter givna till oss från ett högre medvetande eller kanske signaler och kommunikation från andra världar och dimensioner. Det lämnar mycket till tolkning eller hur?

Det finns alltså ganska många versioner och förklaringar som beskriver vad drömmar är för något och inte en av dessa versionerna är allmänt vedertagen. Kanske är det en blandning av flera förklaringar som är svaret vi söker?

Den gemensamma utgångspunkten som både forskare och andra utgår ifrån är att språket och upplevelsen som förmedlas i drömmarna kommer till oss i form av symboler och behöver tolkas för att förstås. Vårt vakna medvetande är inte detsamma som medvetandet vi har när vi drömmer. En brygga mellan de två måste därför skapas.

Ett känt historiskt exempel är t ex prästerna som tolkade Oraklet i Apollos tempel i Delphi. Ett annat modernare och vanligare exempel är våra populära vältummade drömlexikon som vi slår upp drömmarna i. Alla är de tolkningar och hur exakt tolkningen speglar drömmen är svårt att avgöra. Egentligen kan kanske endast den som upplevt drömmen på allvar känna hur väl tolkningen stämmer in.

Oavsett vad drömmarnas olika funktioner består av så kan vi kan lära oss mycket om oss själva genom att iakttaga våra drömmar. Många människor som tyngs av problem och dåligt humör kan få viktiga insikter om sina känslor och tankar genom att ta fasta på drömmarna och inte så lätt förkasta dem som meningslöst hjärntjatter.

Fakta: Den moderna vetenskapliga studien av drömmar heter Oneirology. Det är en studie för att se hur hjärnan fungerar under drömmandet och hur hjärnans funktioner t ex skiljer sig från vårt vakna sinne.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...