Vad är det med ämnet Vampyrer egentligen?

Det undgår oss inte att det är ofta mycket hype och romantisering kring ämnet Vampyrer. Det är egentligen inget nytt utan glamouriseringen kommer främst ifrån Hollywood och har varit med länge.

Samtidigt så har vampyren inte porträtterats på samma sätt hela tiden. Filmen Nosferatu: Eine Symphonie des Gravens med den läskige karaktären Count Orlock från 1922, visar en helt annorlunda vampyr som mer påminner om en gravskändande ghoul än den moderna sexiga motsvarigheten vi är vana att se idag.

nosferatu

lestatDen moderna vampyren har utvecklats långt från Anne Rice skildring av gotiska, dramatiska väsen som tvingats att vandra bland de levande utan att kunna känna tillhörigheten till mänskligheten och är för evigt ensamma. Skildringen av Vampyren Lestat är en bättre modern tolkning av en kraftfull men också väldigt miserabel varelse.

Dagens massmediala tolkning

Den ultramoderna skapelsen är väldigt annorlunda än sitt ursprung.  Som litterär framställning är det en svårsmält skildring där vampyren nu reducerats till en tonåring med känslomässiga problem. Ett exempel är serien Twilight som främst är känd p.g.a. dess filmatisering, och kanske den ännu yngre upplagan True blood. Numera råder det stundtals krig mellan vampyrer och (ofta) varulvar, dramat handlar ofta om problematiska kärleksförhållanden samt vampyrer och andra väsen som numera integrerar sig i samhället t ex genom att gå i skolan..

Detta drama är en gammal version av den klassiska Romeo & Julia-historien där två individer hyser förbjuden kärlek (varulv – vampyr, vampyr – människa och människa – varulv) gentemot varandra och som ofta slutar i elände och död. Men den hypermoderna vampyren är inte längre en mytologisk figur utan har reducerats av Hollywood till intrigerna i ett vanligt TV-relationsdrama, med en alltid närvarande touch av överdriven romantisering av död.

still-a-better-love-story-than-twilight

För visst är det lätt att förstå att filmbolagen självklart försöker göra pengar av sex och relationsdramatiken i vampyrdramat, men tyvärr finner i alla fall jag att den överdrivna dödsromantiseringen som alltid är närvarande förblir helt onödig och överflödig. Men vi kan inte få allt här i världen.

Vampyrens moderna uppkomst

vlad-tepesSom figur har Vampyren en väldigt gammal historia och det finns historier och skildringar i alla kulturer om hemska figurer som lustar efter människoblod. Men det är inte vampyrens egentliga väsen som jag tänker ta upp denna gång utan fokus ligger främst på var vår moderna film-vampyr har sin uppkomst.

Förmodligen är det främst Bram Stokers novell från 1897, Dracula som är källan till den moderna vampyren, alá Twilight sagan. Bram Stoker fann förmodligen i sin tur sin inspiration från den Rumänska Vlad Dracula, prins av Wallachia eller Vlad the Impaler som han också känns igen som.

Vlad Dracula (1400-talet) tillskrivs en mängd extremt sadistiska särdrag och om historierna är sanna så mördade och torterade han tusentals människor, ofta med inlevelse och nöje. Enligt en historia så flydde de invaderande Ottomanska Turkarna vid åsynen av tusentals ruttnande lik som spetsats på pålar och som Vlad hade beordrat skulle lämnas inför den annalkande hären. Åtskilliga andra historier skildrar en härskare som ofta utdelade straff där människor förlorade livet t ex genom att få lemmarna avslitna av hästar, skalpering, huden flådd, koka sina offer levande samt många fler synnerligen otrevliga sätt att ta död på sina fiender. Men om alla dessa historier är sanna lämnar jag till historikerna.

Den förlorade länken

Det är intressant att se hur långt bort filmens vampyr kommit från Nosferatu till dagens porträttering av en ångestfylld tonåring med identifikation och relationsproblem, och med alldeles för mycket dödsintresse.

Den moderna filmens vampyr blir kanske bäst porträtterad av Mel Brook i ”Dracula: Dead and Loving it” med Leslie Nielsen, för i all ärlighet, har det verkligen gjorts en bra vampyrfilm sedan dess?

Ha en trevlig filmkväll. Nedan visas hela filmen.

http://www.veoh.com/watch/v22287730QfHS7G77

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...