The Museum of Witchcraft

Visste du att det finns ett häxmuseum i England med världens största samling av häxrelaterade artefakter och dokument? Det heter The Museum of Witchcraft och ligger i Boscastle, Cornwall. Men det har inte alltid legat där. Museet har nämligen en lång historia bakom sig och vägen till Boscastle var inte alltid lätt för grundaren Cecil Williamson.

1951 öppnade Williamson häxmuseet på ön Isle of Man tillsammans med Gerald Gardner, känd som en av frontfigurerna inom Wicca. Williamson hade som intention att museet skulle visa upp gammal folkmagi och bilden av ”the wayside witch”, medan Gardner inte var särskilt förtjust i utställningarna och någonstans på vägen blev det så att de båda gick skilda håll.

Williamson flyttade sitt Museum of Witchcraft till det engelska fastlandet men fann motstånd på flera platser där han försökte ställa ut sin samling. När han kom till byn Bourton-on-the-Water så fick han av den kristna befolkningen veta att han och hans museum inte var välkomna.

Museet förstört av mordbrand

Han anklagades för satanism, människor samlades i protest utanför museet och hetsorden om ondska ljöd. Williamson fick ta emot dödshot, brandbombar och döda katter som hängdes upp i träden i trädgården. När så till slut en mordbrand helt förstörde en del av museet, insåg Williamson att det var dags att flytta igen.

Så 1961 kom museet att hamna där det ligger idag. Williamson fortsatte att driva det tills han som 90-åring sålde det till de nuvarande ägarna, samma år som han också dog, vilket var 1996.

På museet kan man idag finna bland annat många av Williamsons egna magiska redskap och samlingar. En intressant sak som man också kan möta på museet är en omfattande samling tyghäxor på kvastar.

Dessa har använts under mycket lång tid i både Storbritannien, övriga Europa och Amerika som leksaker åt barn, men också och kanske framför allt som skyddsamuletter som hängdes i fönster och dörröppningar.

Läs mer: The Museum of Witchcraft

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...