Tarotkortens värld

Tarot är som en hel värld i sig och beskriver människans väg mot ökad förståelse om sig själv och livet. Tarot är också ett språk och eftersom vi människor har en medfödd förmåga att förstå bilder och symboler så kan vi lära oss tarotkortens bildspråk. Vi har nämligen alla en inre översättare av bilder och symboler.

Denna inre översättare kallas intuition och symbolerna vi möter bildar en bro mellan det medvetna och det omedvetna, det är därför som tarot kan fiska upp hemligheter från vårt inre så vi kan se dessa klarare i dagens ljus. Korten används för vägledning och råd och det har ingen betydelse om frågan är liten eller stor. Korten svarar alltid och tar fram det som vi behöver se i stunden.

Historia och ursprung

Det finns olika teorier om vilket som är tarotkortens ursprung. Men vi vet att användandet av spelkort kom från Egypten till Europa på 1300-talet och att de första tarotkorten gjordes i Italien på 1400-talet.

Det finns en del att säga om vad ordet tarot betyder och var det kommer ifrån. Att det föddes ur det italienska ordet ”tarochi” är forskare överens om även om det ordets ursprung är okänt. En del menar att ordet kommer av arabiska ”turuq” som betyder ”vägar”, ”sätt”, eller ”taraka”: ”att lämna” eller ”lämna bakom sig”. Det finns också de som kopplar ordet till floden Taro i norra Italien.

Idag finns det en uppsjö av olika tarotlekar men den vanligaste och mest använda är Rider-Waite. Den skapades av Arthur Edward Waite tillsammans med konstnärinnan Pamela Colman Smith och publicerades 1909. Waite skrev också boken ”The Pictorial Key to the Tarot” och dagens tarot har mycket att tacka A.E Waite för, eftersom han hade en esoterisk förståelse för tarot. Han såg att tarotkorten tillsammans skapar en helhet och att de beskriver människans väg mot helhet och visdom.

Stora och Lilla Arkanan – livets hemligheter

Tarotkorten är indelade i stora och lilla arkanan och ordet betyder ”hemlighet”, vilket syftar till att vi genom korten kan få reda på det som vi ännu inte känner till om oss själva eller livets omständigheter.

Stora arkanan består av 22 kort och beskriver Narrens resa mot självkännedom. Vi kan därför också säga att de 22 korten handlar om vår andliga utveckling och tar upp de större och mer livsförändrande händelserna i våra liv, det som vi alla måste gå igenom för att växa och mogna som människor.

Lilla arkanan omfattar 56 kort och är precis som en vanlig kortlek indelade i sviter. I tarot heter sviterna svärd, stavar, bägare och mynt (alternativt pentagram eller brickor, beroende på vilken lek du använder).

Lilla arkanan beskriver de möjligheter och utmaningar vi möter i vår vardag och som har att göra med de fyra elementen vilka hör samman med symbolerna för varje svit: svärd är luft, stavar är eld, bägare är vatten och pentagram är jord.

Varje element i sin tur berättar om olika områden i livet som vi kan behöva hjälp eller vägledning med. Jordelementet som hör samman med pentagram/brickor, berättar om sådant som t ex arbete, ekonomi och hälsa, medan vattenelementet symboliseras av bägare och därför beskriver det som hör till det elementet: som känslor, fantasi, kärlek, relationer o s v.

Stora och lilla arkanan används tillsammans, även om det finns de som endast använder t ex den stora när det kommer till andlig utveckling. Men eftersom tarot är en helhet bestående av 78 kort så finns det i mitt tycke ingen anledning att utesluta någon av arkanorna. Den lilla arkanan kan visa oss hur vi kan växa personligt såväl som andligt genom våra svårigheter eller utmaningar i vardagen och stora arkanans kort kan visa oss hur vi kan föra in djupare andlig visdom i våra liv här och nu.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...