Skinwalker – Han som vandrar på alla fyra

skinwalkerPå Navaho (Diné) så existerar en varelse vid namn yee naaldlooshii ”with it, he goes on all fours”. Denne varelse sägs vara en ondsint och galen häxa (i sammanhanget benämns ibland en magikunnig person som väljer att göra det för egen vinning som häxa, och en person som företrädesvis gör det för andra som medicine man).  Yee naaldlooshii har kraften att förvandla sig till ett djur: t.ex. en varg, björn, cayote eller fågel. Deras blick kan paralysera en människa och de tycks ibland även ha förmågan att ta en annans människas form.
Olika indianska stammar i den amerikanska sydväst har andra namn för varelsen, ett vanligt samlingsnamn för den är Skinwalker som syftar till den onda häxans förmåga att på magisk väg ikläda sig en annan människas form, kraft och styrka.

Det sägs att människor som väljer att bli en skinwalker får tillgång till en oerhörd makt och styrka, men att det samtidigt kommer till ett högt pris då personen tappar en del av sin mänsklighet och till slut uppslukas helt av ondska.

Det existerar en mängd gamla historier om skinwalkers och hur de sprider sin ondska bland de amerikanska urinvånarna. Men vad som ofta inte nämns är att skinwalkers i allra högsta grad tycks vara närvarande än idag. Navaho själva väljer ofta att inte tala om skinwalkers då de väcker en gammal rädsla hos folket och även att prata om dem är för många förenat med olycka. I videon nedan talar Chief Dan i en sällsynt ingående intervju om bl.a. skinwalkers, längre ner ser du en faktisk polisjakt efter en förmodad skinwalker.

Läs mer: 1, 2

Rod Serling

"There is nothing in the dark that isn't there when the lights are on."

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...