Incidenten vid Dyatlovpasset

Under vintern 1959 bestämde sig 9 personer från Uralbergens Tekniska högskola att göra en expedition över Uralbergen i Ryssland. Alla i expeditionen var erfarna skidåkare och sammanlagt hade de god kunskap i hur man överlever i vildmarken. Gruppen leddes av Igor Dyatlov som också kommit att ge sitt namn till platsen där de alla mötte sitt förskräckliga öde.

Under natten den till den 2 februari hade gruppen satt upp läger på en plats som det lokala Mansi folket som lever i trakten kallar för Cholat Siachl som betyder Det Döda Berget. Någon gång under natten hände en katastrof vars mysterium mängder av personer har försökt lösa. Alla i gruppen tycktes ha flytt halvnakna ut i natten i minusgrader från sina tält och sedan dött i nattkölden.

Då expeditionsmedlemmarna inte återvänt som planerat sände myndigheterna ut sökpatruller för att finna gruppen. Vad de fann var en ohygglig scen.  Samtliga hade dött i kölden men flera av deltagarna återfanns med oförklarliga skador på kroppen. Två offer hade svåra skallskador och en person hade en krossad bröstkorg. Ett offer återfanns utan sina ögon och gruppens enda kvinna hade fått sin tunga utsliten.

Märkligt nog kunde den följande utredningen inte klarlägga vad det egentligen var som hade hänt utan avskrev incidenten som en olycka och tillskrev orsaken åt en okänd oemotståndlig kraft.

Många har senare försökt ta reda på vad som egentligen hände med gruppens medlemmar, men än i dag har ingen officiell förklaring blivit offentligt accepterad. Spekulationer har gjorts i att expeditionsmedlemmarna dog i en lavin till ett att de blev offer för ett militärexperiement eller till en övernaturlig kraft. Intressant nog har expeditionsmedlemmarnas egna foton nått allmänheten och på dessa kan en märklig varelse skymta bland de sista tagna fotografierna.

I videon nedan presenteras en intressant teori som bl.a. gör kopplingar mellan militärexperiment och de varelser som lokalbefolkningen kallar för Menk eller vad som oftare internationellt kallats för Yetis. Vad tror du hände?

Rod Serling

"There is nothing in the dark that isn't there when the lights are on."

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...