Djurkommunikation

Vad är djurkommunikation och vad innebär det egentligen att kommunicera med sitt djur? Kanske är det lättast att börja med att försöka svara på vad kommunikation är.

Kommunikation är något alla varelser på denna jord ägnar sig åt, det är en del av arternas överlevnad.
Utan kommunikation kan ingen utvecklas eller överleva. Vi människor är väldigt vana vid att tänka oss kommunikation som något som sker främst genom våra talade eller skrivna ord.

Det är förstås ett väldigt snävt sätt att se på kommunikation och det är precis den synen som gör att det låter dumt och naivt när någon säger ”jag talar (kommunicerar) med djur”.

För det vet väl alla att djur inte kan prata. Nej, det kan de inte. Inte om man det med menar utifrån det sätt som människor pratar med ord.

Men kommunikation sker på så många plan samtidigt, för både människa som djur. Vi kommunicerar dagligen med varandra genom kroppsspråk, utseende, dofter, minspel, blickar. Det vet också alla som har egna djur att hunden, eller katten, tar reda på information om vad du gjort så fort du kommer innanför dörren genom att nosa på dig, slicka din hand, titta på dig och på olika sätt söka din uppmärksamhet för att du ska berätta senaste nytt.

Människor missar tyvärr ofta att kommunicera med sina djur på djurens villkor och anser att djuren ska anpassa sig till dem, till hur människan gör. Människor som använder endast talet och ger kommandon till sina djur kanske inte förstår att de sänder ut helt andra signaler som går emot vad orden säger. Djur är skickliga på att snappa upp sådant som ligger under ytan, de läser mellan raderna. Eftersom de inte kan ljuga (vilket människor kan) så går de på själva budskapet i kommunikationen framför vad orden eller kommandot säger till dem att göra.

Kommunikation och vibrationer

När vi kommunicerar med andra, människor som djur, så handlar det först och främst om vibrationer. Allting har en viss frekvens och även vetenskapen känner till detta: allt är energi och energin vibrerar, rör sig ständigt.

Innan vi öppnar munnen och uttalar ord för att kommunicera med någon, så sänder vi först ut vibrationen genom vår tanke och känsla.

Detta är något som vi inte kan rå för, det sker automatiskt och spontant eftersom det är så vi fungerar. Det är ju bra om orden vi uttalar stämmer överens med känslan vi har, men många gånger är det inte så. Det är därför inte så konstigt om djuret blir förvirrat och inte vet vad det ska göra, du sänder ju dubbla budskap. Du säger en sak, men menar en annan.

Djuren har nämligen en instinktiv förmåga att uppfatta dessa vibrationer.
Det är därför som de kan bli förvirrade om du känner stark irritation samtidigt som du försöker låta glad och trevlig när du kallar in din hund. Hunden vill inte komma till dig eftersom den givetvis känner din irritation och tror inte alls på dina ord eller vad du försöker framställa dig som. Du blir arg och tycker att hunden är olydig, när den egentligen bara följer sin naturliga instinkt.

Vi människor har också denna instinkt, en naturlig förmåga att känna av vår omgivning. Den förmågan behöver vi ha för vår överlevnad men många människor i dagens stressade samhälle har mer eller mindre mist kontakten med sin instinkt. Därför förstår de inte alls hur man kan kommunicera med ett djur genom tankar, känslor och kroppsspråk.

Övning i att kommunicera genom känslan

Nästa gång du ska kommunicera med ditt djur så prova att vara helt tyst. Använd inga ord alls, inte ens några mentala bilder.

Även om inre bilder kan dyka upp så är det inte fokus på dem just nu. Stilla dig, andas lugnt och slappna av i kroppen. Bli medveten om hur du känner dig, din känsla är en vibration som du just i det ögonblicket sänder ut.

Försök att känna efter hur du känner för djuret. Detta öppnar ditt hjärta och gör det lättare för dig att kommunicera utan att du själv är i vägen, så att säga. Känslan du upplever är din egen vibration. Känn den och känn sedan energin från ditt djur, djuret berättar för dig hur det mår.

Kom bara ihåg att det är viktigt att visa förståelse och respekt för djuret. Om du märker att det inte alls vill kommunicera med dig för stunden, så låt det vara ifred. Du får aldrig tvinga djuret. Låt det istället komma till dig när det själv vill och om du har tålamod och är avslappnad så kommer det gå snabbare än du kanske trodde.

Du kan bli överraskad över vad du upptäcker när du kommunicerar på detta vis och de flesta relationer brukar också bli avsevärt förbättrade, eftersom djuret kan känna hur du är sann och ärlig och därigenom ökar också tilliten. Så nästa gång du kallar in din hund kommer hon eller han förhoppningsvis till dig med glädje. Du är att lita på, säger hunden.

1 svar

  1. pirjo oinonen skriver:

    Jag har testat att med mina tankar sända till min katt och han jamar till och sen går när ”samtalet” är klar! :-D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...