Den onda människonaturen som den framställs i massmedia

Jag läser ibland inlägg på sociala nätverk som säger att människor är onda och det är därför världen tycks se ut som den gör. En del ger upp i frustration inför den aldrig sinande strömmen av negativa nyheter i massmedia och blir apatiska, vi måste ju vara onda; hur kan annars världen se ut som den gör?

Närhelst jag hör någon propagera för detta synsätt så tänker jag på människorna omkring mig. Jag föreställer mig själv omgiven av människor som jag känner personligen och inte bara är ytligt bekant med. För om jag räknar upp personerna jag känner vid namn och har pratat avslappnat med och som känner mig på samma sätt så når jag snart fram till en fråga:

Hur kommer det sig att de flesta jag känner inte verkar ha en ond och självisk människonatur som det genomgående framställs i massmedia?

För jag känner inte alls igen mig. Visst har jag känt min beskärda del av negativa och elaka människor i livet, men det är inte tillnärmelsevis så många att jag känner igen mig på det sättet det framställs i massmedia.

Min tro är att människonaturen är företrädesvis god, men att det finns en klick människoliknande varelser ibland oss som känner mycket lite empati med andra människor och snarare lever likt rovdjur ibland oss. Dessa människor brukar vi ofta kalla för sociopater och psykopater och gemensamt för dem är att de saknar den fundamentala koppling till människonaturen vi alla har och vilket gör oss till människor. En normal människa känner sig ledsen när de ser en annan varelse lida, en normal människa vill hjälpa till när någon är i nöd, och en normal människa försöker förbättra sådant de rår på i den mån de kan.

Men människor är inte bara osjälviska eller enbart själviska till sin natur. Människor är inte heller onda till sin natur, men vi är inte heller alla vänliga.

Människor är inte figurer i en Disney-film, men vi är inte heller enbart självupptagna, narcissister och materialister vilket människor ofta framställs vara i nyheter, serier och tv.

free-your-mind

Vi människor är inte robotar, vi är varelser med känslor och upplevelser vilka sammantaget skapar det som kallas den mänskliga naturen.

Jag förstår varför många människor blir överväldigade när de tittar på TV där världen förminskas och förenklas till kategorier som ekonomi, terror, krig, vinst, svält, nedskärningar och all möjlig negativism vi överhuvudtaget kan bli översköljda med. Nyhetschefer brukar hävda att de bara rapporterar nyheter och inte bestämmer vad som visas, eller att människor i själva verket bara är intresserad av dessa nyheter och det är av denna anledning som nyhetsflödet ser ut som det gör.

Men det är också ett faktum att en känslosam och levande människa som hela tiden blir översköljd av negativa upplevelser och historier, till slut kommer att bli mer och mer avtrubbad men även lättpåverkad. Ett barn som bara får höra hur uselt och hemskt allting är, blir slutligen tyst och passivt.
Tror vi på att världen är farlig och elak så blir det också paradoxalt nog lättare att ge fan i allting och bara låta skiten rämna. Via denna skeva verklighetsbild så blir människor lättare korrumperade i själen. Plötsligt lever vi inte för något annat än att äta, skita, konsumera, jobba, dö.

flammarion

Ifrågasätt

Det är mycket lätt att hitta tillbaka till verkligheten och insikten om en godare värld. Galenskapen vi lever i nu är inte mer verklig än en realitysåpa. Lösningen heter att stänga av TVn och att se sig omkring bland vännerna och börja ifrågasätta propaganda. Fundera på vad det är som sägs och följ tråden tillbaka till ursprunget och se vem det är som vinner på att det ser ut som det gör.

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Saris skriver:

  :yahoo:
  Mycket sanning i detta, må jag säga! (Hmm…jag tror inte på Sanningen med stort S, som det bara finns en enda av, så vad säger det egentligen? :scratch: )
  …Jag vet inte riktigt om den här sidan är aktiv eller inte, klickade mig hit på något sätt, som jag planlöst gjort sedan jag hittade den där första sidan om Wicca när jag var 14 år (vilket var på slutet av 1990-talet, då de som hade hemsidor på Internet typ… kommunicerade med varandra via gästböcker, om man hade liknande intressen; det var tider det!)

  …Tillbaka till saken. Lite.
  Detta fick mig sannerligen att tänka på det Kollektiva Medvetna, som jag hade teorier om Långt innan jag såg eller hörde om det någon annan stans ifrån.
  För förutom det fantastiskt skrivna i denna [gamla] artikel, att om allt är så jävla illa, så kan man ”bara låta skiten rämna” (genialiskt beskrivet!), och att det ligger mycket i detta, så gör media en annan sak:
  * Media uppvisar valda delar av det vansinne som människan har gjort med varandra och vår planet – och enligt mig är mycket av detta ju faktiskt relevant – MEN oavsett om det är menat eller ej, så får det ju tittaren att känna antingen följande (eller båda, såklart) :
  a) ”Vilken tur jag har som inte har det FULLT så förfärligt som detta!” – med konsekvensen att man både blir rädd för att minsta eget uttryck skulle kunna rubba denna delikata balans, och passiviserar SAMT vaggar in en i en, i mitt tycke, falsk känsla av att man har det Väldigt Bra.
  b) ”Stackars människor, vilka as det finns här i världen!” – med ungefär samma konsekvenser som i det förra exemplet.

  Det sägs ju att ”En olycka kommer sällan ensam”, och detta Skulle Kunna bero på denna nedåtgående spiral av misär, ilska, vanmakt, elände, etc. etc. etc. rent … ja, helt enkelt att vi via detta [eventuella] Kollektiva Medvetande bara Triggar igång varandra, OAVSETT media, och Oavsett FB, Oavsett Youtube, o.s.v., vilket I Sig bara gör det ännu sämre, och ju sämre vi mår, desto mer Elaka/Ledsna/Uppgivna blir vi, vilket smittar av sig på allt… Och det har ju faktiskt nästan bevisats – Tyvärr – under de ~3 år som har gått sedan Inlägget jag nu kommenterar, skrevs.

  Meningen med denna min kommentar då? Är den positiv? … Det är upp till var och en att avgöra, precis som det allra, allra mesta annat här i världen, men själva essensen i det jag kluddat ned här, är att ;
  * Om man vill att något ska ändras, så får man kanske göra något själv också.
  Man kan inte sitta och vänta på att hela världen löser problemen medelst vår egna nedåtgående spiral (det är åtminstone inte vad jag tror).
  Det FINNS INGA BARRIKADER att stå på! Att vara vänlig, schysst, medmänsklig och åtminstone allmänt human mot de man omger sig av, och som man kommer i kontakt med, smittar av sig och får omgivningen att tänka efter, och DETTA är barrikaden!! [enligt min teori, då]

  …Så om nästan allt är förjävligt (vilket det för tillfället är för mig just nu, sanningen att säga), vad kan man göra då? Vilken plats har man då i detta potentiella Kollektiva Medvetande?
  – Ska man bara ”gaska upp sig och ta i med nya tag” och sätta på ett fejkat smile? …Nej, det är inte min tanke åtminstone, speciellt som oärlighet knappast skulle hjälpa en nedåtgående spiral… men man kan göra det Lilla, det minsta, något Till Synes meningslöst, för Vad som helst borde väl vara bättre än negativitet?
  * Rita lite hjärtan i hörnet på papperen till Försäkringskassan…
  * Skriva några – kanske De Enda – positiva ord, som man kan komma på, när man sitter på ett möte med en oengagerad Socialtjänsteman/kvinna…
  * Tänka på något positivt, om än bara i några sekunder, och hur långt inne det än sitter…
  …detta är inte något som man förlorar något på, i varje fall. … Och om man sätter DET i paritet till motsatsen; att om man Inte gör det, så finns risken att man gör världen sämre och sämre, medan alternativet kan få Dig att Personligen må bättre, om man nu vägrar att tro på ett Kollektivt Medvetande…
  Har man ändå problem med att åstadkomma det, då tillhör man antagligen dessa Sociopater, Psykopater, eller så är det kanske dags att dra ut den där pinnen som – (förhoppningsvis!!) metaforiskt – har stuckits upp där solen aldrig skiner…

  (Ursäkta lång kommentar, det känns som om jag kanske borde ha försökt skriva en egen artikel istället. :write: )

 2. Maria skriver:

  Mycket ”vettigt” och bra etc skrivet tycker jag.Önskar att din tillvaro/situation är bättre helst bäst. Maria är mitt namn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...