Att våga vara öppen för nya intryck och ta nya vägar

Att köra fast i ett visst beteende hör till vanligheterna. Hör man på vad människor ofta gnäller lite över, så är det att de känner sig fast i ett beteendemönster och inte hittar vägen ut.

Jag vet inte själv hur många gånger jag brottats över mina egna tankar och hört mig själv upprepa något likt: ”det går inte göra det där, först måste jag bli klar med det här” eller ”jag kan inte komma dit jag vill, för jag är tvungen att göra det här” osv osv.

För de flesta, inklusive mig själv så handlar 90% av detta inre gnäll om negativa tankemönster som saknar verklig grund. Endast en bråkdel av problemen som jag gnäller mest om är reella problem och skulle inbjuda motstånd om jag försökte ta hand om dem.

Att t ex påbörja ett nytt projekt och lära sig en ny färdighet handlar oftast om att bara göra det. Att t ex sätta sig på träningscykeln varje dag är egentligen en fråga om att ta höger vid sovrumsdörren till motionscykeln, istället för vänster till vardagsrummet. Det är små, små problem egentligen men de är väldigt stora i tankarna.

Svårare mönster att bryta kan handla om att byta jobb eller ta sig samman och träffa nya människor, att t ex göra det man längtar efter och går och tänker på hela dagarna.

Du måste våga

Det är väldigt svårt att våga, skitsvårt rent ut sagt. Innan man har gjort det.
Det är som hoppet från högsta trampolinen i skolbassängen när vi var små, eller att våga gå fram till den snygga tjejen på festen och bjuda upp (..ja, jag vet jag börjar bli gammal, men det var så det gick till när jag växte upp).

Poängen är att det handlar oftast om att våga. Det negativa tankemönstret inombords är väldigt svårt att rå på om du inte vågar ta för dig i livet.
Och för att göra det enklare att bryta mönstret så har jag kommit att inse att många av de större tanke-svårigheter blir lättare att hantera om du först tar hand om de lättare. Dvs det är lättare att byta jobb om du först börjar cykla på träningscykeln varje dag. Det är nämligen så att om vi börjar öppna upp oss på en front i livet så innebär det ofta att det automatiskt känns lättare att göra andra saker.

struggle

Att våga är en gradvis process, men när man väl börjat så brukar det gå undan av bara farten. Det är som att städa i hemmet. Vi drar oss inför att börja dammsuga, men när vi väl börjat så har vi plötsligt också stoppat in och kört en maskin tvätt och även plockat undan några tidningar som legat och stökat. Saker och ting hänger alltså ihop. Som andligt intresserad och i min roll som vägledare stöter jag ofta på hur vi civiliserade människor kan anstränga oss intensivt för att försöka se världen som indelad i separata processer och bitar. Men egentligen så är alltihop en helhet. Allt inom dig och utom dig hänger ihop, och när du börjar dra i en tråd så märker du ganska snart att tråden hörde samman med ett helt garnnystan och plötsligt börjar allt möjligt positivt att hända.

Men du måste alltså våga. Du behöver kanske uppmuntra dig själv till framgång, t ex genom att först visualisera vad det är som du önskar att göra eller kanske genom att göra positiva affirmationer. Om det känns som det gör nytta att göra dem så använd det, det är mitt råd. Men förr eller senare behöver du gå fram till kanten och ta steget ut.

Men inse också en viktig detalj. Som jag tidigare sagt så hör allt samman. Tänk på att även om det känns som du tar steget ut i tomma intet och att det inte finns något som kommer fånga dig, så är allt detta också en del av ett tankemönster. Egentligen är du redan där du vill komma, och det handlar allt som oftast om att bara vakna upp till denna insikt. Så våga, det kommer att göra underverk.

Peter

I ingen speciell ordning, peter är bland annat intresserad av natur, internet, mystik, shamanism, poesi, andlighet, omvärlden, samhällsfrågor, hälsa, behandling, alternativa behandlingar, nutiden, humor, skrivande, språk, historia m m..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...