Alvablot, Allhelgona och Halloween

candlesDen 31 oktober börjar något som benämns och upplevs på olika sätt, beroende på var i världen du befinner dig, vem du är och vilken trosuppfattning du har.

I Sverige är det Alvablot, i Mexico, Latinamerika och Spanien är det Día de Muertos (De Dödas Dag), på Irland, i USA och andra delar av världen firas Halloween. Andra uppmärksammar det keltiska ursprunget till Halloween; Samhain, medan andra tänder gravljus under den kristna Allhelgonahelgen.

Många av de traditioner vi har och högtider vi firar och uppmärksammar, är blandningar av både hedniskt, kristet och sekulärt, därför kan det vara svårt ibland att veta vad som är vad och varför vi gör som vi gör.

Jag har personligen inget emot festligheter så som Halloween, vi kan alla behöva lätta upp stämningen ibland, särskilt nu i denna mörka årstid, så att vi inte tar allting (inklusive oss själva) på så blodigt allvar. Men samtidigt så är det förstås bra att veta vad man gör och varför.

Vi kan ha kul utan att samtidigt vara omedvetna och respektlösa. Det finns förstås en tid för stillhet och kontemplation och en tid för lek, stoj och godisätande om man gillar sånt. Om man bara är medveten om vad man håller på med, så brukar det inte vara några större problem.

Vad är det vi firar och varför?

samhain_goddess_the_crone_angela_barnettDenna tid på året är för många en tid av övergång, vi lämnar så sakteliga hösten bakom oss och går mot vinter.

Dagarna är korta nu, mörkret råder och ljuset återvänder inte förrän årshjulet vrider sig igen vid Vintersolståndet, då solens ljus så sakteliga börjar växa i styrka.

Alvablot

I Sverige är det många hedningar som uppmärksammar denna mörka tid på året, som är gudinnan Hels tid, då förfäder och förmödrar hedras och det blotas till de döda, naturandar och gudomar som Frej, alvernas furste. Det är bra att ha dessa på sin sida nämligen, något som man väl förstod under förkristen tid. Ett Alvablot är en möjlighet att hålla ceremoni i stillhet och ligger långt ifrån det moderna Halloweens frosseri och ståhej.

Samhain

Kelterna såg denna tid som slutet på det som varit och början på något nytt, det var deras nyår som de kallade Samhain. De delade in året i två delar, sommarhalvår och vinterhalvår, varav Samhain var början på vinterhalvåret. Även i Sverige finns ju indelningen av året i sommar- och vinterhalvår och de gamla keltiska sederna är ofta lika de nordiska på många sätt, kanske för att människor faktiskt reste, bytte varor och tjänster och påverkades av varandra.

Samhain var också en tid då de döda kom tillbaka och för att hjälpa sina nära och kära att hitta hem, tändes ljus och brasor. Detta var också en god tid för förutsägelser inför det nya året eftersom gränsen mellan världarna var extra tunn eller suddig.

Halloween – All Hallow’s Eve

cutehallow27Själva All Hallow’s Eve, Halloween, kommer från en senare gammal irländsk sedvänja som blandats med kristna tankegångar.

Den innefattade bl a användandet av potatisar, rovor och betor som man gröpte ur och satte ljus i för att skrämma bort den osaliga anden av Jack, som efter sin död inte var tillåten in i varken himlen eller helvetet.

Jack O’ Lantern

Djävulen, som blivit lurad av Jack ett flertal gånger och därför inte ville låta honom komma in i helvetet, sände iväg honom ut i världen med bara ett glödande kol i en urgröpt rova.

Därefter fick Jack vandra omkring som en osalig ande i all evighet med sitt lilla ljus. För att skrämma bort Jack och andra osaliga andar gröpte folk på Irland ut rovor, potatisar och betor som de satte ljus i och kallade för ”jack o’ lanterns”.

Rovorna, potatisarna och betorna blev senare utbytta till pumpor när högtiden fördes över till Nordamerika av immigranter, eftersom man upptäckte att pumpor var ypperliga att göra jack ’o’ lanterns av. Och Nordamerika är ju dessutom ansett som pumpans hemland.

Hur du nu än firar eller hedrar denna tid eller kanske inte ser den som något särskilt alls, så önskar jag dig en riktig trevlig helg!

Källor och mer läsning:
http://www.history.com/topics/jack-olantern-history
http://www.history.com/topics/halloween
http://www.history.com/topics/halloween-around-the-world
http://freya.theladyofthelabyrinth.com/?page_id=339
http://tannhauser3.wordpress.com/kalendrar/alvablot/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:hellobye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
more...